Omlægning af styringspraksis fra A-Å…
Fra 2012-2015 samarbejdede CPL med Guldborgsund Kommune om en transformation af styringspraksis og ledelseskultur i kommunen. CPL var en del af et større styringseftersyn i organisationen, der dannede baggrund for de efterfølgende års vidensudvikling
I perioden, hvor Guldborgsund arbejde med et gennemgribende styringseftersyn, bidrog CPL til udvikling af Guldborgsund-modellen, en styringsmodel, der omlagde måden at facilitere politikudvikling på i organisationen.
Dette betød bla. nye måder at få fagligheden i spil på i de politiske processer uden, at politikerne skulle “gå uden om systemet” og ledelseskæden og få viden direkte af medarbejderne om udfordringerne ude i virkeligheden.
Omlægning til en ny effektbaseret styringsmodel krævede en omlægning af den grundlæggende styringsforståelse og tænkning. Tidligere havde der været meget fokus på organisatoriske mål om fx lavere sygefravær eller produktion af nye politikker og strategier for organisationen. Fokus skiftede til effekten for borgerne som den primære bundlinje og en styringsforståelse, der var indrettet derefter.
Systemet blev så at sige vendt på hovedet,og der blev udarbejdet nye målsætninger og styringsværktøjer baseret på nye principper – principper, der tog udgangspunkt i behovet ude i virkeligheden mere end blindt at følge lærebøgerne.
Der blev indført en ny måde at arbejde med strategi på baseret på Strategi 9-modellen, der strukturer processer med bl.a. strategisk analyse, strategiske målsætninger, prioriteringer, ambitioner og fokus. Strategi 9-modellen danner grundlaget og det fælles sprog omkring strategi for alle ledere og konsulenter i organisationen. Der blev ligeledes udviklet Effektkæden, der systematiserer arbejdet med selve den strategiske indsats, så det primære fokus begynder med effekten for borgerne med dertilhørende måleparametre, milepæle, opfølgningssystemer samt dataanvendelse.
For at sikre en stærk forankring af den nye styringstænkning gjorde vi flere sammenhængende tiltag. Der blev gennemført kompetenceudvikling for politikerne i byrådet, chefgruppen samt alle ledere, konsulenter samt HU i den fælles styringstænkning. Alle fik et fælles sprog, værktøjer og træning i strategi, styring og ledelse gennem 2 modulers kompetenceudvikling over i alt 12-14 dage pr. person.
Og lige så vigtigt blev der etableret en intern styringsenhed i organisationen, hvor al vidensudvikling blev forankret. Det var i samarbejde med Styringsenheden, at vi testede, eksperimenterede og udviklede ny viden for at sikre et reelt paradigmeskifte.
Effekten for Guldborgsund
Guldborgsund Kommune bliver aldrig den samme igen, de nye landvindinger er kommet for at blive. Effekten af transformationen er bl.a. følgende:
- At politikudvikling i byrådet har større ejerskab, og byrådet har skiftet fra en kortsigtet besparelsesdagsorden til en langsigtet investeringsdagsorden – et nyt politisk lederskab
- Politikerne har besluttet en styringsblomst med en sammenhængende kerneopgave og politiske målsætninger
- Systemet i form af styringsværktøjer, processer og tænkning understøtter et fokus på effekten for borgerne, og der er større åbenhed og tillid på tværs af centrene om den fælles opgave
- Chefgruppen har mere kvalificerede og helhedsorienterede strategiske drøftelser
- Lederne faciliterer bedre faglige refleksioner med de fagprofessionelle om effektmål, måleparametre, opfølgning og systematisk brug af data