Folkemøde: Lyt og spørg med åbent sind…
Så slog Foreningen for Folkemødet dørene op for 7. gang. En stemning af sommerhøjskole, politikerdyreskue og Roskildefestival slog os i møde torsdag eftermiddag, da CPL for første gang betrådte den bornholmske jord for at deltage i tre dage med oplæg, debatter og masser af inspiration
På Folkemødet fås den rigtige vare – ufortygget, råt og direkte – uden filter fra mediernes analyse og bearbejdning. En autentisk og nærværende oplevelse. Og det er med at slå ørerne ud, for meningerne er mange, og muligheden for at møde mennesker med helt andre holdninger end en selv er mangfoldig.
Og så var der dialogen. For ikke et Folkemøde uden en dialog. Det er jo det, hele konceptet bygger på. Vi skal blive klogere på hinanden og på de mange temaer, som Folkemødet byder på. Temaerne ved dette års Folkemøde var mange og delt op i kategorier på pladsen. Som noget nyt blev gæsterne guidet rundt i områder, hvor Fremtiden, kunne diskuteres med de unge, Cirkuspladsen, hvor de politiske partier dominerende, Energiens Område, hvor energi og bæredygtighed var i fokus og så fremdeles….
Men noget særligt sprang i øjnene. Udover drøftelser om retsvæsen, infrastruktur, sundhed og madkultur stod de udsatte unge og overgange fra institution til skole til stor debat. Vi har for mange børn og unge, som ikke fungerer i det danske institutions- og skolesystem, og tallet er stigende for børn og unge som får depression, lider af spiseforstyrrelser og har selvmordstanker.
Et andet opmærksomhedspunkt var, hvordan fremtidens velfærdsledelse skal bedrives. Ledelseskommissionen er netop kommet med sine 25 anbefalinger. Derfor var det særlig interessant at høre om de ledelsesmæssige dilemmaer fra “hestens egen mule”, da ledere fra både offentligt og privat regi drøftede de udfordringer, som de ser i fremtidens velfærdsledelse.
Det interessante her kunne fx være sammenhængen mellem ledelse og effekten af indsatsen for de udsatte børn og unge. Hvordan udvikler man en organisatorisk praksis, der sætter udsatte børn og unges behov først ved at fokusere på effekten af indsatsen inden for rammerne af lovgivning og budget? Gennem en omlægning af ledelses- og styringspraksis skal udsatte børn og unge i udstrakt grad opleve et system, der møder børn og unges behov og styrker deres evne til at udnytte samfundets muligheder for et selvstændigt job med job og uddannelse.
Og så var der vejret, ikke at forglemme! Den lunefulde danske sommer stod på stand by. Med en sol fra en skyfri himmel, men en noget køligere vind, blev det for CPL tre indsigtsfulde dage, som kun fordrer et genbesøg til næste år i 2019.
Læs vores to indlæg om to vigtige debatter om Ledelse fra Folkemødet.