Evidensbaseret praksis i velfærdsprofessionerne
Hvor befriende at komme til dette oplæg på Københavns Professionshøjskole om evidensbaseret praksis. Med Leif Tøfting Kongsgaard og Morten Hulvej Rod som forfattere til bogen “Bedre begrundet praksis” rejste de to forskere spørgsmålet om, hvordan og i hvilket omfang fagprofessionelle kan evaluere egen praksis. Hvis NPM er kommet til kort, og evidensbølgen er på retur, hvad kommer så nu?
Spørgsmålene er nærliggende. Evidens er noget, som man kan lukke afdelinger på. Det er blevet et krav mange steder, at der skal være evidens for… Evidens kan man brande sig på. Evidens er blevet en vare. Men hvad med dømmekraftens karakter, når socialrådgivere, lærere, beskæftigelseskonsulenter, pædagoger og sundhedspersonale m.fl. skal bedømme og forbedre sig og hinandens arbejde i en lokalt forankret praksis?
Svaret var tydeligt!: Evidens er godt, men det er ikke det endegyldige svar. I organisationer er det vigtigt at danne grundlag for systematisk forbedringsarbejde med afsæt i lokale forhold. Det er vigtigt at stille krav til ledere, medarbejdere – ja hele organisationen om at forholde sig nysgerrigt, kritisk og refleksivt til egen praksis.
Bedre begrundet praksis ligger i feltet mellem Faldgruppe 1, hvor tavs viden, professioner, der ved bedst, relationer og de individuelle synsninger og Faldgruppe 2, hvor evidens, koncepter, manualer og generaliseringer er herskende.
Faglig begrundet praksis handler derfor om faglige vurderinger, hvor dialogen omkring evalueringer tager strategisk afsæt i en systematisk tænkning og et fælles sprog hos de fagprofessionelle og ikke blot om, hvad videnskaben dikterer. Hvor tit har vi ikke hørt, at “der er evidens for, derfor gør vi…” uden stillingtagen til, om det nu også vil virke i den lokale kontekst. Hvad der virker et sted, virker måske ikke et andet sted. Men vi kan tale om sandsynligheder! Hvis vi gør sådan, er der mulighed for at øge sandsynligheden for, at….
Leif Tøfting Kongsgaard og Morten Hulvej Rod præsenterede flere gode modeller, greb og metoder, som fint kan anvendes ude i praksis. Debatten var livlig, ligesom der var et stort tilsagn om vigtigheden og gyldigheden af den faglige lokale vurdering som rettesnor for en faglig begrundet praksis.